نبودن مانع در اعضاى وضو

نبودن مانع در اعضاى وضو

نبودن مانع در اعضاى وضو

سوال 192 :

اگر در بين وضو مانعى ببيند، آيا بايد مانع را برطرف کند و وضو را از سر بگيرد يا اين که مى‌تواند مانع را برطرف کند و وضو را ادامه دهد؟ در حکم اين مسأله، آيا بررسى يا عدم بررسى قبل از وضو دخيل است؟ و آيا غسل هم مانند وضو است؟

جواب :

چنانچه موالات به هم نمى‌خورد، مى‌تواند مانع را برطرف کند و وضو را ادامه دهد، والاّ وضو را از سر بگيرد؛ ولى چون در غسل موالات شرط نيست، پس از برطرف کردن مانع، ، حتى اگر زمان زيادى فاصله شود، بقيه غسل را انجام دهد و بررسى کردن و نکردن قبل از وضو يا غسل اثرى در حکم اين مسأله ندارد.

سوال 193 :

اگر بعد از وضو چيزى در اعضاى وضو مشاهده کنيم که نمى‌دانيم مانع رسيدن آب به بدن مى‌شود يا خير و بدانيم که موقع وضو گرفتن موجود بوده، چه وظيفه‌اى داريم؟

جواب :

اگر اطمينان به رسيدن آب به عضو وضو نداريد، وضو صحيح نيست.

سوال 194 :

شخصى که مشغول رنگ کردن منزل خود بوده، بعد از نماز متوجه وجود رنگى که مانع وضو است، مى‌شود؛ ولى نمى‌داند که قبل از رنگ کارى وضو گرفته يا بعد از آن. در اين صورت حکم وضو و نماز او چيست؟

جواب :

بنا بر صحّت مى‌گذارد، مگر علم پيدا کند که در وقت وضو التفات نداشته که در اين صورت بايد وضو و نماز را اعاده کند.

سوال 195 :

اگر در جراحى پلاستيک از ماده‌اى استفاده شود که مانع از رسيدن آب به

(79)

پوست شود، چگونه بايد غسل و وضو را به جا آورد؟

جواب :

اگر آن مانع فرضى، ولو بعد از مدتى، عرفا جزء بدن حساب شود، از آن زمان، حکم بدن را دارد، والاّ اگر برطرف کردن آن، بدون مشقّتِ غير قابل تحمّل ممکن است، برطرف کند و اگر ممکن نيست، چنانچه در محلّ تيمّم نباشد، تيمّم کند و اگر در محلّ تيمّم باشد، علاوه بر تيمّم، وضو نيز بگيرد يا غسل کند.

سوال 196 :

کسى که شغلش طورى است که هميشه رنگ و چسب به اعضاى وضوى او مى‌چسبد و جدا کردن آنها براى هر نماز امکان ندارد، چه طور وضو بگيرد يا غسل کند؟

جواب :

تا ممکن است با يک وضوى کامل، چند نماز بخواند، مثلاً نماز ظهر و عصر را نزديک آخر وقت بخواند که بتواند با وضوى آنها نماز مغرب و عشا را نيز بخواند و اگر ممکن نيست، چنانچه مانع در اعضاى تيمّم نباشد، بايد تيمّم کند و اگر در اعضاى تيمّم باشد، بايد بين تيمّم و وضو جمع نمايد.

سوال 197 :

اگر صورت و موى سر انسان به نحوى از خود، چربى تراوش مى‌کند که آب روى آن مى‌غلطد، آيا وضو با اين چربى که مانع از رسيدن آب به پوست و مو مى‌شود، ولى چربى خارجى نيست و مربوط به خود بدن است، صحيح است يا خير؟

جواب :

اگر حالت وسواسى ندارد و واقعا چربى، مانع رسيدن آب است، بايد آن را برطرف کند تا آب به پوست صورت و موى سر برسد.

سوال 198 :

کسى که ريش دراز دارد و در آن به اندازه کوچکى مانع رسيدن آب، مانند رنگ وجود دارد، حکم وضويش چيست؟

جواب :

اگر ريش، بيش از حدّ معمول و متعارف باشد، چنانچه رنگ، در قسمت اضافى باشد، شستن آن قسمت لازم نيست و همچنين اگر رنگ، در حدّ معمول ريش واقع شود، ولى در ظاهرِ ريش نباشد و پوست صورت هم از لاى مو پيدا

(80)

نباشد، باز هم برطرف کردن رنگ و شستن آن قسمت لازم نيست؛ ولى اگر در حدّ معمول ودر ظاهرِ ريش باشد، بايد برطرف و آن قسمت شسته شود.

سوال 199 :

آيا جوهر خودکار، مانع از وضو محسوب مى‌شود و بايد برطرف شود؟

جواب :

اگر جرم داشته باشد، بايد برطرف شود و مجرد رنگ بدون جرم، مانع نيست.

سوال 200 :

روغن بادام و انواع روغن‌هاى ديگر که استعمال آنها مستحب است، آيا مانع وضو يا غسل نيستند؟

جواب :

تشخيص اين که چه چيز مانع است، با خود مکلّف است.

سوال 201 :

اگر کسى بخواهد وضو بگيرد و روى ناخن دستش مقدارى خمير باشد، آيا براى وضو مزاحمتى ايجاد مى‌کند يا خير؟

جواب :

سوال از موضوع است نه حکم شرعى. اگر خمير، مانع از رسيدن آب به بدن و جريان آن باشد، اشکال دارد، وگرنه اشکالى ندارد و تشخيص موضوع، با خود مکلّف است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

استفاءسایر مراجع

No image

وضوء

پر بازدیدترین ها

No image

نبودن مانع در اعضاى وضو

No image

پاک بودن آب

No image

پاک بودن اعضاى وضو

Powered by TayaCMS