پاک شدن خوردنىها
سوال 127 :
مقدار زيادى بادام را در آب کمتر از کُر خيس مىکنيم تا آب به داخل آن نفوذ کند. سپس دست نجس ما با آب برخورد مىکند و آب نجس مىشود؛ ولى بلافاصله آب را خالى مىکنيم. در اين صورت فقط ظاهر بادامها نجس است يا باطن آنها هم نجس شده است و چگونه پاک مىشود؟
جواب :
در فرض مذکور، باطن آن نجس نمىشود و فقط با شستن ظاهر، پاک است.
سوال 128 :
اگر در آبگوشتى که در حال جوشيدن است، قطرهاى نجاست بيفتد، آيا بعد از پختن، مىتوان گوشت آن را تطهير نمود و مورد استفاده قرار داد؟
جواب :
در مفروض سوال، مىتوان گوشت را تطهير نمود، به شرط آن که آب پاک کُر، به مقدارى که آب نجس نفوذ کرده، نفوذ کند.
سوال 129 :
آيا روغن متنجّس، قابل تطهير است؟ اگر قابل تطهير است، طريقه آن را بيان فرماييد.
جواب :
روغن نجس، قابل تطهير نيست، مگر جامد باشد، و اگر جامد باشد، محلّ نجس شده را بردارند و بقيه پاک است.
سوال 130 :
چرا روغن نجسى که در آب کُرِ داغ، ريخته شده و تمام اجزاى آن، از يکديگر جدا شده و با آب کُر ملاقات مىکند، با اين کار پاک نمىشود؟
جواب :
زيرا آب به عمق ذرّات روغن نفوذ نمىکند، ولو ظاهر آن با آب ملاقات کند، و بر فرض آن که نفوذ پيدا کند، ظاهرا مطلق باقى نمىماند و مضاف خواهد شد، و نيز روغن، در آب مستهلک نمىشود.
سوال 131 :
اگر داخل خربزه يا هندوانه يا موارد مانند آن، نجس شود، چگونه تطهير مىشود؟
(65)
جواب :
اگر موضع نجس شده را در آب کُر يا جارى قرار دهند، به طورى که آب به صورت مطلق (نه مضاف) تا آن جا که نجاست نفوذ کرده، برسد، پاک مىشود؛ ولى بهتر اين است که محلّ نجس شده را جدا کنند و بقيه پاک است.
سوال 132 :
اگر شيره را با آب انگور مخلوط کنيم و بجوشانيم، شيره جديدى که به دست مىآيد، چه حکمى دارد؟
جواب :
اگر آب انگور به واسطه پختن جوش بيايد، به نظر اين جانب قبل از ذهاب ثلثين، پاک، ولى خوردن آن حرام است. بنا بر اين در فرض سوال، اگر ذهاب ثلثين بشود، پاک و خوردنش جايز است و اگر قبل از ذهاب ثلثين باشد، پاک، ولى خوردن آن حرام است.
سوال 133 :
آب انگورى که بر اثر غلظت و شيرينى زياد، قبل از اين که 32 آن کم شود، تبديل به شيره مىشود، آيا حلال است؟ در صورت حرام بودن، آيا راهى براى حلّيت آن وجود دارد؟
جواب :
خوردن آن حرام است و براى حلال شدن (اگر کم شدن 32 موجب سوختگى شيره نشود) چنانچه مقدارى آب اضافه کنند تا 32 آن کم شود، حلال مىشود.
سوال 134 :
آيا شير نجس با پنير شدن، و آرد نجس با نان شدن، پاک مىشوند؟
جواب :
پاک نمىشوند.
سوال 135 :
آيا راهى براى تطهير و استفاده از شير نجس (ولو با تغيير دادن آن) وجود دارد؟
جواب :
تطهير شير نجس ممکن نيست، مگر اين که در آب کُر يا جارى مستهلک شود.
سوال 136 :
از طرف همسايه اين جانب که کافر است و اهل کتاب نيست، مقدارى
(66)
شير گاو به من هديه شده که يقين دارم با دست افرادى که نجس هستند، دوشيده شده است. آيا مىتوان شير را تبديل به پنير کرد و با قرار دادن در آب کر و يا جارى، به طورى که به تمام اعماق آن نفوذ کند، آن را تطهير نمود و مورد استفاده قرار داد؟
جواب :
تطهير پنير مورد سوال، چنانچه يقين به نجاست شير داريد، مورد اشکال است.
سوال 137 :
اگر قالب يخ، نجس شود و قسمت نجس شده، به تدريج آب شده، از يخ جدا گردد، آيا در پاک شدن يخ کافى است يا اين که آب کشيدن هم لازم دارد؟
جواب :
در فرض سوال، آب کشيدن لازم است.
سوال 138 :
يخى که ظاهر آن نجس شده است، آيا با آب قليل، پاک مىشود؟ اگر آب قليل، گرم باشد و به هنگام ريختن روى يخ، مقدارى از آن را آب کند، آيا يخ، پاک مىشود؟
جواب :
اگر ظاهر يخ نجس شود، با آب کشيدن با آب قليل (ولو گرم باشد)، طبق شرايط تطهير، پاک مىشود.