شرایط جنس و عوض آن (آیت الله حسین وحید خراسانی)

شرایط جنس و عوض آن (آیت الله حسین وحید خراسانی)

شرايط جنس و عوض آن

مسأله 2118 :

جنسى را که مىفروشند و چيزى را که عوض آن مى گيرند پنج شرط دارد :

( اول ) آن که مقدار آن با وزن يا پيمانه يا شماره و مانند اينها معلوم باشد .

( دوم ) آن که بتوانند آن را تحويل دهند ، و اگر فروشنده مثلا مالى بفروشد که نمى تواند آن را تحويل دهد ولى مشترى قدرت گرفتن آن را داشته باشد ، کفايت مى کند ، بنابراين فروختن مثلا اسبى که فرار کرده و هيچ يک از طرفين قدرت تسلط بر آن را ندارند ، باطل است ، ولى اگر اسبى را که فرار کرده با چيزى که داراى ارزش است و مى تواند تحويل دهد ، بفروشد ، اگر چه آن اسب پيدا نشود معامله صحيح است ، و احوط آن است که در غير بنده و کنيز گريخته ، چيزى را که ارزش دارد بفروشد ، و در ضمن آن معامله شرط کند که اگر گريخته پيدا شد مال مشترى باشد . ( سوم ) خصوصياتى را که در جنس و عوض است و به واسطهء آنها قيمت اختلاف پيدا مى کند ، معين نمايند .

( چهارم ) آن که ملک طلق باشد ، پس مالى که وقف شده فروش آن جايز نيست ، مگر در مواردى که خواهد آمد .

( پنجم ) خود جنس را بفروشد نه منفعت آن را ، پس اگر مثلا منفعت يک سالهء خانه را بفروشد صحيح نيست ، ولى چنانچه خريدار به جاى پول منفعت ملک خود را بدهد ، مثلا فرشى را از کسى بخرد و عوض آن را منفعت يک سالهء خانهء خود قرار دهد ، اشکال ندارد ، و احکام اينها در مسائل آينده خواهد آمد .

مسأله 2119 :

جنسى را که در شهرى با وزن يا پيمانه معامله مى کنند ، در آن شهر - بنابر احتياط - بايد با وزن يا پيمانه بخرد ، ولى مى تواند همان جنس را در شهرى که با ديدن معامله مى کنند ، با ديدن خريدارى نمايد .

مسأله 2120 :

چيزى را که با وزن خريد و فروش مى کنند ، با پيمانه هم مى شود معامله کرد ، به اين طور که اگر مثلا مى خواهد ده من گندم بفروشد ، با پيمانه اى که يک من گندم مى گيرد ده پيمانه بدهد .

مسأله 2121 :

اگر يکى از شرطهايى که گذشت در معامله نباشد ، معامله باطل است ، ولى اگر دو مالک راضى باشند که در مال يکديگر تصرف کنند ، تصرف آنها در مواردى که توقف بر ملک نداشته باشد اشکال ندارد .

مسأله 2122 :

معاملهء چيزى که وقف شده باطل است ، ولى اگر به طورى خراب شود يا در معرض خرابى باشد که نتوانند استفاده اى را که مال براى آن وقف شده از آن ببرند - مثلا حصير مسجد به طورى پاره شود که نتوانند روى آن نماز بخوانند - فروش آن اشکال ندارد ، و در صورتى که ممکن باشد ، بايد عوض آن را در همان مسجد به مصرفى برسانند که به غرض واقف نزديک تر باشد ، و در هر حال تصرف در وقف به فروش و همچنين تصرف در عوض آن بايد توسط متولى ، و در صورت نبودن او به اذن حاکم شرع باشد .

مسأله 2123 :

هرگاه بين کسانى که مال را براى آنان وقف کرده اند ، به طورى اختلاف پيدا شود که اگر مال وقف را نفروشند ، خوف تلف مال وقف يا جانى باشد ، مى توانند آن مال را بفروشند ، و بايد به عوض آن مالى بخرند و بر طبق وقف اول عوايد آن را در مصرفى که واقف معين کره صرف کنند ، و در صورت عدم امکان به مصرفى که به مقصود وقف کننده نزديک تر است برسانند ، و همچنين است اگر واقف شرط کند که اگر صلاح در فروش وقف باشد بفروشند .

مسأله 2124 :

خريد و فروش ملکى را که به ديگرى اجاره داده اند ، اشکال ندارد ، ولى منافع آن ملک در مدت اجاره مال مستأجر است ، و اگر خريدار نداند که آن ملک را اجاره داده اند ، يا به گمان اين که مدت اجاره ء آن کم است ملک را خريده باشد ، پس از اطلاع مى تواند معامله را فسخ کند .

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

 

جدیدترین ها در این موضوع

No image

شک در نماز

No image

نماز قضا

No image

نماز جماعت

No image

نماز جمعه

پر بازدیدترین ها

No image

نماز قضا

No image

نماز جماعت

No image

مکان نمازگزار

No image

نماز جمعه

Powered by TayaCMS