مستثنيات خمس
خمس مالى که از طريق وقف به شخصى رسيده است
سوال 547 :
اجداد مادرى من اموال خود را وقف کردهاند و به من يک پولى از اين راه مىرسد. آيا بايد خمس اين پول را بدهم يا خير؟
جواب :
مالى که از طريق وقف به موقوفعليه مىرسد، مشمول وجوب خمس نيست، گرچه احوط است.
خمس کتابهاى طلاب
سوال 548 :
آيا کتابهاى درسى که طلاب براى سالهاى بعد مىخرند سر سال بايد تخميس شود؟
جواب :
اگر مناسب شأن آنها باشد خمس ندارد.
خمس اقساط پرداختى وام مسکن
سوال 549 :
اينجانب خانم معلم بازنشسته آموزش و پرورش هستم. چند سال پيش يک واحد آپارتمان خريدارى نمودهام که نيمى از قيمت آن بابت پاداش بازنشستگى مىباشد که خمس شامل آن نمىشود، و نيمى هم از بانک وام گرفتهام که بايد به مدت 10 سال ماهيانه قسط آن را پرداخت نمايم. هدف اينجانب از خريد اين واحد آپارتمان استفاده فرزندانم مىباشد و هم اکنون هم فرزندم در آن ساکن است. آيا به اين اقساط، خمس تعلق مىگيرد يا خير؟ و اگر تعلق مىگيرد، هر ماهه بايد پرداخت شود يا يکباره؟
جواب :
اگر واحد آپارتمانى را فعلاً به فرزندانتان واگذار نموديد که در آن سکونت کنند، اقساط پرداختى بابت وامِ خريد آن واحد آپارتمانى خمس ندارد ولى اگر ساختمان را به فرزندان واگذار نکرديد، اقساط پرداختى وام آن در هر سال، سر سال خمسي، خمس دارد.
خمس منزل اجاره داده شده
سوال 550 :
اينجانب داراى يک واحد مسکونى بودم سپس از طريق تعاونى مسکن محل کارم با پرداخت تدريجى و وامهاى متعدد يک منزل آپارتمانى ديگرى احداث کردم. بعد از آن، منزل قبلى را اجاره داده و از کرايه آن اقساط منزل جديد را پرداخت نمودم آيا به اين دو واحد مسکونى خمس تعلق مىگيرد؟
جواب :
منزل قبلى اگر از درآمد بين سال تهيه شده و حداقل يک سال در آن سکونت داشتيد، خمس ندارد؛ و منزل دوم که فعلاً منزل مسکونى مورد نياز شما محسوب مىشود نيز خمس ندارد.