احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها
مسأله 2633 :
خوردن گوشت مرغ خانگى و کبوتر و اقسام گنجشک حلال است، و بلبل و سار و چکاوک از قسم گنجشک است، و شب پره و طاووس و جميع انواع کلاغ و هر پرنده اى که مثل شاهين و عقاب و باز چنگال دارد يا هنگام پرواز بال زدنش کمتر از صاف نگهداشتن بالش باشد، حرام است و همچنين هر مرغى که چينه دان و سنگ دان خار پشت پا ندارد مگر آن که معلوم باشد که بال زدنش بيشتر از صاف نگهداشته او است که در اين صورت حلال است. و خوردن گوشت پرستوک و هدهد مکروه است.
مسأله 2634 :
اگر چيزى را که روح دارد از حيوان زنده جدا نمايند مثلا دنبه يا مقدارى گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام مىباشد.
مسأله 2635 :
بعضى از اجزاء حيوانات حلال گوشت بىاشکال حرام است و بعضى بنابر احتياط واجب حرام است و مجموع آنها چهارده چيز است:
(1) خون.
(2) فضله.
(3) نرى.
(4) فرج.
(5) بچه دان.
(6) غدد که آنرا دشول مىگويند.
(7) تخم که آنرا دنبلان مىگويند.
(8) چيزى که در مغز کله است و مشکل مىباشد.
(9) مغز حرام که در ميان تيره پشت است.
(10) پى که در دو طرف تيره پشت است.
(11) زهره دان
(12) سپرز (طحال).
(13) بول دان (مثانه)
(14) حدقه چشم.
ولى ظاهر اين است که در پرندگان به جز خون و فضله و زهره دان و سپرز و دنبلان از چيزهائى که ذکر شد وجود ندارد.
مسأله 2636 :
خوردن بول شتر حلال است، و اجتناب از بول ساير حيوانات حلال گوشت و همچنين سائر چيزهائى که طبع از آنها متنفر است احوط و اولى است.
مسأله 2637 :
خوردن گل حرام است و خوردن گل داغستان و گل ارمنى براى معالجه اشکال ندارد و خوردن کمى از تربت حضرت سيد الشهداء (ع) براى استشفاء جائز است و بهتر اين است که تربت را در مقدارى از آب مثلا حل نمايند که مستهلک شود و بعدا آن آب را بياشامند.
مسأله 2638 :
فرو بردن آب بينى و خلط سينه که در دهن آمده حرام نيست و نيز فرو بردن غذائى که موقع خلال کردن، از لاى دندان بيرون مىآيد اشکال ندارد.
مسأله 2639 :
خوردن چيزى که موجب مرگ مىشود يا براى انسان ضرر کلى دارد حرام است.
مسأله 2640 :
خوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ مکروه است و اگر کسى آنها را وطى (نزديکى) کند، خود و نسلشان حرام مىشوند و بول و سرگين آنها نجس مىشود و بايد آنها را از شهر بيرون ببرند و در جاى ديگر بفروشند و بر واطى لازم است قيمتش را به صاحبش بدهد و اگر با حيوان حلال گوشتى مانند گاو و گوسفند نزديکى کنند، بول و سرگين آنها نجس مىشود و خوردن گوشت و آشاميدن شير آنها هم حرام است و هم چنين است نسل آنها، و بايد فورى آن حيوان را بکشند وبسوزانند و کسى که با آن وطى کرده، پول آنرا به صاحبش بدهد.
مسأله 2641 :
بزغاله اگر از خوک به مقدارى که گوشت و استخوانش قوت بگيرد شير بخورد، خود و نسلشان حرام مىشود و در صورتى که مقدار شير خوردن کمتر از آن باشد لازم است استبراء شوند و پس از آن حلال مىگردند و استبراء آن اين است که هفت روز از پستان بز يا گوسفند شير بخورند و اگر حاجت به شير نداشتند، هفت روز علف بخورند و حيوان نجاست خوار نيز خوردن گوشتش حرام است و چنانچه استبرائش نمايند حلال مىشود و کيفيت استبراء آن در مسأله (226) بيان شد.
مسأله 2642 :
آشاميدن شراب حرام است ودر بعضى از اخبار بزرگترين گناهان شمرده شده است، و اگر کسى آنرا حلال بداند کافر است. از حضرت امام صادق (ع) روايت شده است که فرمودند: شراب ريشه بديها و منشأ گناهان است و کسى که شراب مىخورد، عقل خود را از دست مىدهد، و در آن موقع خدا را نمىشناسد و از هيچ گناهى باک ندارد و احترام هيچ کس را نگه نمىدارد، وحق خويشان نزديک را رعايت نمىکند، و از زشتيهاى آشکار رو نمىگرداند، و روح ايمان و خدا شناسى از بدن او بيرون مىرود و روح ناقص خبيثى که از رحمت خدا دور است در او مىماند، و خدا و فرشتگان و پيغمبران و مؤمنين او را لعنت مىکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمىشود و روز قيامت روى او سياه است و زبان او از دهانش بيرون مىآيد وآب دهان او به سينه اش مىريزد و فرياد تشنگى او بلند است.
مسأله 2643 :
نشستن سر سفره اى که در آن شراب مىخورند، اگر انسان يکى از آنان حساب شود، حرام و چيز خوردن از آن سفره نيز حرام است.
مسأله 2644 :
بر هر مسلمان واجب است مسلمان ديگرى را که نزديک است از گرسنگى يا تشنگى بميرد، نان و آب داده و او را از مرگ نجات دهد.