احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها (آیت الله حسین وحید خراسانی)

احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها (آیت الله حسین وحید خراسانی)

"احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها "

مسأله 2688 :

خوردن گوشت مرغ خانگى و کبوتر و اقسام گنجشک حلال است ، و بلبل و سار و چکاوک از قسم گنجشک است . و شب پره و طاووس و جميع انواع کلاغ و هر پرنده اى که مثل شاهين و عقاب و باز چنگال دارد ، يا هنگام پرواز بال زدنش کمتر از صاف نگهداشتن بالش باشد حرام است ، و همچنين هر مرغى که چينه دان و سنگدان و خار پشت پا ندارد ، مگر آن که معلوم باشد که بال زدنش بيشتر از صاف نگهداشتن آن است که در اين صورت حلال است . و کشتن پرستوک و هدهد و خوردن گوشت آنها مکروه است

. مسأله 2689 - اگر چيزى را که روح دارد - مانند دنبه و گوشت - از حيوان زنده جدا نمايند ، نجس و حرام مى باشد .

مسأله 2690 :

بعضى از اجزاى حيوانات حلال گوشت حرام است ، و آنها از اين قرار است :

1 - خون ،

2 - فضله ،

3 - نرى ،

4 – فرج ،

5 - بچه دان ،

6 - غدد که آن را دشول مى گويند ،

7 - تخم که آن را دنبلان مى گويند ،

8 - چيزى که در مغز کله است و به شکل نخود مى باشد ،

9 - مغز حرام که در ميان تيره ء پشت است ،

10 - زهره دان ،

11 - سپرز ( طحال ) ،

12 - بول دان ( مثانه ) ،

13 - حدقهء چشم . و بنا بر احتياط واجب از پى که در دو طرف تيره ء پشت است ، و از چيزى که در ميان سم است و به آن ذات الأشاجع مى گويند اجتناب شود ، و اين احتياط در پى آکد است ، و در پرندگان غير از خون و فضله که بى اشکال حرام است ، از ساير چيزهايى که ذکر شد هر کدام که در آنها باشد ، بنابر احتياط واجب از خوردن آن اجتناب شود .

مسأله 2691 :

آشاميدن بول حيوان حرام گوشت حرام است ، و همچنين بول حلال گوشت ، و خوردن و آشاميدن چيزهاى خبيث ديگر که طبيعت انسان از آن متنفر است ، جايز نيست ، ولى خوردن بول شتر و گاو و گوسفند در صورت نياز به آنها براى مداوا مانعى ندارد .

مسأله 2692 :

خوردن گل حرام است و همچنين - بنابر احتياط - بقيهء اجزاى زمين مانند خاک و ريگ و سنگ ، و خوردن گل داغستان و گل ارمنى در صورت انحصار معالجه به آن اشکال ندارد ، و خوردن کمى از تربت حضرت سيد الشهداء ( عليه السلام ) که بيشتر از مقدار يک نخود متوسط نباشد براى استشفاء اشکال ندارد ، و بهتر اين است که تربت را در مقدارى از آب - مثلا - حل نمايند که مستهلک شود و بعد آن آب را بياشامند .

مسأله 2693 :

فرو بردن آب بينى و خلط سينه که در دهان آمده حرام نيست ، و نيز فرو بردن غذايى که موقع خلال کردن از لاى دندان بيرون مى آيد اگر طبيعت انسان از آن متنفر نباشد ، اشکال ندارد .

مسأله 2694 :

خوردن و آشاميدن چيزى که موجب مرگ مى شود ، يا براى انسان ضرر مهمى دارد حرام است .

مسأله 2695 :

خوردن گوشت اسب و قاطر و الاغ مکروه است ، و اگر کسى آنها را وطى - نزديکى - کند ، خود و نسلشان و آشاميدن شيرشان حرام ، و بول و سرگين آنها نجس مى شود ، و بايد آنها را از شهر بيرون ببرند و در جاى ديگر بفروشند ، و بر وطى کننده است قيمتش را به صاحبش بدهد . و اگر با حيوان حلال گوشتى مانند گاو و گوسفند نزديکى کنند ، بول و سرگين آنها نجس مى شود ، و خوردن گوشت و آشاميدن شير آنها هم حرام است ، و همچنين است نسل آنها ، و بايد فورى آن حيوان را بکشند و بسوزانند ، و کسى که با آن وطى کرده پول آن را به صاحبش بدهد .

مسأله 2696 :

بزغاله اگر از خوک به مقدارى که استخوانش محکم شود شير بخورد ، خود و نسلش حرام مى شوند ، و همچنين است بره ء شير خوار بنا بر احتياط واجب ، و در صورتى که مقدار شير خوردن کمتر از آن باشد - بنابر احتياط واجب - در صورتى حلال مى شوند که استبراء شوند ، و استبراء آنها اين است که هفت روز از پستان بز يا گوسفند شير بخورند ، و اگر حاجت به شير نداشتند هفت روز علف بخورند . و حيوانى که به خوردن نجاست انسان عادت کرده نيز گوشتش حرام است ، و چنانچه استبرائش نمايند حلال مى شود ، و کيفيت استبراء آن در مسألهء " 226 " بيان شد .

مسأله 2697 :

آشاميدن شراب و غير آن از مسکرات حرام است ، و روايات در مذمت آن بسيار است ، و در بعضى از آنها قريب به اين مضامين وارد شده که : خداوند معصيت نشده به چيزى که شديدتر از آشاميدن مسکر باشد ، و از حضرت امام جعفر صادق ( عليه السلام ) سوال شد : آيا آشاميدن شراب بدتر است يا ترک نماز ؟ فرمود : شرب خمر ، براى اين که شرابخوار در حالتى قرار مى گيرد که پروردگار خود را نمى شناسد . و از حضرت رسول ( صلى الله عليه وآله و سلم ) روايت شده که : شراب سر هر گناهى است . و در بعضى از روايات آشاميدن شراب اشد از زنا و دزدى شمرده شده است ، و خداوند شراب را حرام کرده به علت اين که ام الخبائث و سر هر شرى است . و شرابخوار عقل خود را از دست مى دهد ، پس پروردگار خود را نمى شناسد ، و هر معصيتى را مرتکب ، و هر حرمتى را هتک ، و هر رحم وابسته اى را قطع ، و هر فاحشه اى را مرتکب مى شود .

مسأله 2698 :

نشستن سر سفره اى که در آن شراب مى خورند - اگر انسان يکى از آنان حساب شود - حرام ، و چيز خوردن از آن سفره نيز حرام است .

مسأله 2699 :

بر هر مسلمان واجب است به مسلمان ديگرى که نزديک است از گرسنگى يا تشنگى بميرد ، نان و آب داده و او را از مرگ نجات دهد

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

نظر سایر مراجع

مقالاتی که اخیرا مشاهده شده اند.

No image

مسائل متفرقه

No image

منظور از ذوالید چیست؟

No image

مسائل متفرقه

No image

نماز قضا

No image

مسائل متفرقه

 

جدیدترین ها در این موضوع

استفتائات نذر

استفتائات نذر

یائِسِه

یائِسِه

وثیقه

وثیقه

نفقه

نفقه

No image

نری

Powered by TayaCMS